Koliko puta u danu jesti proteine?

Svi znamo da je konzumacija proteina obavezna za rast mišića. Kada unosimo proteine, oni se razgrađuju na aminokiseline i služe kao gradivni blokovi za izgradnju brojnih stvari unutar našeg organizma, uključujući i mišiće. Kada unesemo dovoljnu količinu proteina u jednom obroku, aktivira se događaj koji se naziva Muscle Protein Synthesis (sinteza mišićnih proteina). Ovaj događaj smatra se bitnim jer upravo on sudjeluje u izgradnji novih mišića, koji su potaknuti na rast prethodnim treningom – kada potaknemo sintezu mišićnih proteina s unosom dovoljne količine proteina, događa se nešto vrlo zanimljivo – unos dodatnih proteina, koji slijedi iza toga, ne uzrokuje novu stimulaciju sinteze mišićnih proteina s obzirom na količinu unesenih proteina!

Ovo znači da nakon što ste jeli kvalitetno i unijeli dovoljno proteina, ako idete unijeti proteinski shake nakon 1h, nećete zapravo inducirati novi događaj sinteze proteina. Ovaj period u kojemu NE MOŽEMO inducirati sintezu proteina, naziva se refraktorni period.

To znači da trebamo imati obroke bogate proteinima, koji su razdvojeni približno 3-5 sati (toliko dugo traje refraktorni period), ako baš želimo paziti na tajming naših nutrijenata.

 

Valja napomenuti da je apsolutni unos proteina tokom dana i dalje VARIJABLA BROJ 1 koja je važna za rast mišića iz aspekta prehrane i unosa proteina. Tajming nije niti približno važan.

Praktični savjet – najpametnije bi i bilo jesti 3-5 puta dnevno s razmacima između obroka od 3-5 sati, te rasporediti proteinski unos tako da bi maksimalno iskoristili ovaj tajming sinteze mišićnih proteina.