Koliko je san stvarno bitan?

„Radim kardio u rano jutro i tako trošim više masti“ – je li moguće da ovaj pristup zapravo čini više štete nego koristi, jer žrtvujemo san za „veću potrošnju kalorija“?

U ovoj studiji (PMID: 29438540), sudionici su raspoređeni tako da konzumiraju kalorijski ograničenu prehranu (definiranu kao 95% njihovog osnovnog energetskog unosa) tijekom 8 tjedana.

Polovica sudionika spavala je normalno, dok je druga polovica imala ograničen san 5 dana u tjednu. Grupa bez ograničenja spavala je u prosjeku 6,2-6,6 sati, što još uvijek nije puno, a ograničena skupina spavala je između 5,4-5,9 sati na dane kada je san ograničen.

Gubitak kilograma – Obje grupe izgubile su slične količine težine ~3,2-3,3 kg. Međutim, bila je ogromna razlika u toj težini!

Grupa bez ograničenja spavanja izgubila je 83% ukupne težine zbog masne mase i 17% od nemasne mase. S druge strane, skupina s ograničenim spavanjem izgubila je 58,5% od masne mase i 38,5% od nemasne mase!

Ovo je posebno zabrinjavajuće jer je razlika u snu bila samo oko 1 sat! Ovo zaista pokazuje koliko je važno dovoljno spavati. Ovi rezultati su duplicirani u nekoliko studija, tako da ovo nije jedina studija!

Ne žrtvujte san da biste otišli na kardio trening kako biste sagorjeli dodatne kalorije. Vjerojatno nije dobra ideja ostati budan navečer kako bi odradili kardio, ako to direktno smanjuje količinu sna.

Vjerojatno ćete na kraju izgubiti dodatnu nemasnu masu, što nije dobro!

Ključno je naglasiti adekvatan san tijekom faze gubitka tjelesne mase kako bi se održala što veća količina mišića i maksimizirao gubitak masti. Zapamtite, cilj nije smršaviti, već izgubiti masnoću!