Je li doručak najvažniji obrok u danu? Ili je povremeni post tajna brzog gubitka masti?

Ukoliko imamo isti ukupni unos makronutrijenata tijekom dana, nema razlike u gubitku masnoće.

⁣ Unos kalorija je najvažniji. Post je samo alat koji nekima može biti koristan za stvaranje kalorijskog deficita.

Čimbenici koje trebamo razmotriti kada govorimo o postu su sljedeći:⁣ ⁣

  1. Trening na tašte nije idealan, pa preporučamo da imate barem jedan obrok ~45 minuta – 1 sat prije treninga. Ako ovaj obrok uzrokuje nelagodu i osjećaj mučnine, ipak savjetujemo da na trening ne idete “prežderani”!
  2. Ako ste osoba koja je izrazito aktivna tokom dana, post vjerojatno nije najbolja opcija.
  3. Ljudi se razlikuju po tome kada su najviše gladni tijekom dana. Osobe koje nisu gladne ujutro ne bi trebale forsirati doručak kao OBAVEZU, a osobe koje nisu gladne navečer ne bi trebale preskakati doručak, kada su vrlo vjerojatno prilično gladni – uklopite vaše obroke u skladu s tim kada više preferirate jesti – ujutro ili navečer.
  4. Osobe koje su više impulzivne i sklonije su jesti češće, ne bi se trebale forsirati unutar pravila da smiju jesti samo 8 sati u danu (intermittent fasting) – osobe koje pak nemaju problem s duljim periodima u kojima ne jedu, mogu razmotriti intermittent fasting kao opciju.
  • Glavna tema ove objave je ta da se vaša dijeta MORA uklopiti u vaš stil života i vaše preferencije, te je potrebno postupnim promjenama dovesti do trajnih promjena u navikama i ponašanju, koje su često pune zamki i završe neuspješno, zbog nerealnih ciljeva, loših informacija ili loše usmjerene energije i fokusa, gdje se previše pazi na stvari koje su gotovo nebitne, dok se osnove zanemaruju.