Intuitivno hranjenje i gubitak kilograma.

Ne žele svi nužno pratiti točan unos kalorija svaki dan – Neki pojedinci samo žele naučiti kako mogu malo poboljšati svoju tjelesnu kompoziciju ili poboljšati svoj odnos s hranom.

Pažljivo jedenje je kada namjerno obraćamo pažnju na sve aspekte prehrane, što znači da ovaj pristup nije direktno namijenjen gubitku težine, međutim primjena nekih od ovih savjeta u praksi može dovesti do gubitka težine za neke ljude!

 

Na primjer, možemo se usredotočiti na teksturu hrane, okus, okus i samo žvakanje, možemo razmišljati o svojoj gladi ili sitosti, kao i o zadovoljstvu obrokom, a ne o TV emisiji koja se prikazuje na Netflixu . Ideja je da će vam pažljivo jedenje omogućiti da budete usklađeniji sa signalima sitosti i smanjit će emocionalno ili impulzivno jedenje.

To zauzvrat može pomoći u održavanju težine bez potrebe za praćenjem i brojanjem svega. Znanost također podržava ovaj pristup! Istraživanje iz 2019. (PMID: 30570305), koje je kombiniralo pažjivo/svjesno jedenje i specifične intervencije žvakanja, ne gledanja televizije ili mobitela tokom jela, dovele su do značajnih poboljšanja u nekoliko ishoda.

Nakon 8 tjedana intervencije, oni koji su primijenili pristup svjesne prehrane imali su značajno niži BMI, žudnju za hranom i manju sklonost emocionalnom prejedanju

To ne znači da ćete samo zato što ste svjesni kada jedete na kraju izgubiti težinu. I dalje vam je potreban KALORIJSKI DEFICIT. Međutim, svjesne tehnike prehrane mogu pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija, ili barem to pokazuju podaci!

Nekoliko studija implementiralo je različite tehnike svjesne prehrane za pomoć pri gubitku težine i održavanju. Sljedeći put kada budete jeli, pokušajte se 100% usredotočiti na sve aspekte svog obroka i izbjegavajte ometanja poput jedenja dok gledate TV ili koristite telefon! Radite na razvijanju ove vještine s vremenom i iznenadit ćete se koliko ste više usklađeni sa svojom gladi, žudnjama i cjelokupnim odnosom s hranom.